Haartrends: we love James Dean and Brigitte Bardot

Stukje van het interview in het boek: “Trends 2017” van Adjiedj Bakas: Trendwatcher des Vaderlands

Ik ben zelf niet zo bezig met haartrends. Ik ben kaal dus wat moet ik met haartrends. Of is dat niet helemaal waar? Edwin van Staalduinen is eigenaar van de eigentijdse haarsalon Esta Haarmode in Winterswijk. Hij zegt: “Kaal is wel degelijk een trend. Sommigen scheren bewust hun haar af, anderen doen het omdat de haardos steeds dunner wordt. Het geeft mannen sexappeal, dus ook voor de man die kalend wordt zit dat wel snor. Wel moet de man het geen probleem vinden om haarverlies te hebben. De aantrekkelijkheid van kale mannen zit namelijk vooral in zelfvertrouwen en uitstraling. “Dus mannen moeten dan maar hun woeste krullen eraf scheren dit jaar? “Dat is nou ook weer niet nodig. Veel vrouwen en mannen vinden veel lichaamshaar en hoofdhaar aantrekkelijk. En ook dat past in de trend van 2017.”

 

Wat staat ons volgens Van Staalduinen te wachten in de haartrends voor 2017 voor de man en de vrouw? “Voor de man zijn er ruige kapsels met een ‘holbewoner feeling’. Een chaotische hairlook met een gewild ongewassen effect. Meer de look van na een avond flink doorzakken. Dit vraagt om een volumineuze haarmassa waar lekker veel haarproducten in zijn verwerkt. De kam en de föhn kunnen weg. De handen doen het werk in een kapsel dat blijft staan zodra je het aanraakt.”

 

Ook gaan we terug naar de jaren vijftig en zestig. Wie kent niet de films James Dean of Elvis Presley met zijn provocerende podium optredens. “De haartrend was heel typerend voor die tijd. Mooi gekamd over het hoofd, een strakke scheiding, een vetlook en een grote kuif. De haren van de stijliconen van vroeger gaan weer herleven. In deze trends passen ook de invloeden van The Beatles eind jaren zestig. Waanzinnig gave kapsels, glad van achteren met een lange lok van voren.”

 

En hoe zit het met de baard? Het afgelopen jaar waren er veel mannen, vooral ook veel twintigers, die een stevige baard droegen. “De baard is niet meer hip in 2017. De stoppelbaard blijft in het straatbeeld en geeft de man een stoere look. Een gladgeschoren gezicht past perfect bij de jaren vijftig en zestig kapsels. Dus mannen bezoek een goede salon of een Barber shop voor het ouderwetse vakmanschap van Italiaans scheren.”

 

De modetrend voor de vrouw is de retro look met rockabilly-stijl. “De tijden van Grease gaan herleven. Lichte punkinvloeden zie je terug in verzorgd haar met getoupeerd haar en wilde krullen die nonchalant rond het gezicht vallen.” In deze stijl zijn verschillende kapsels die het straatbeeld gaan sieren. “De Side-Pinned Wavy is hier een mooi voorbeeld van. Een deel van het haar is strak gestyled en een deel iets pluizig. Van nature krullend haar wordt niet in bedwang gehouden. De mode is niet subtiel en lekker kleurrijk.”

 

De stijl voor de vrouw is sterk geïnspireerd door de jaren zeventig. “Sterren als Brigitte Bardot beïnvloeden de trend. Het zijn niet alledaagse kapsel waar passende kleding een must is. Haar wereldberoemde kapsel is wild blond haar waarvan een klein deel is opgestoken. Dit kapsel is niet alleen voor vrouwen met dik haar. Ook futloos haar kan met getoupeerd haar omgetoverd worden tot een stijlvolle volumebol op het hoofd. Een ander kapsel is het haar opsteken en een pony in het gezicht. Of mooie zachte krullen, die je stylet met een krultang en daarna zachtjes uitborstelt. Dit zorgt voor een mooi golvende haardos.”

 

” Er is altijd wel een haartrend die goed samen gaat met je eigen stijl. Dus pak een relaxmoment bij je kapper. Laat je heerlijk verwennen en verlaat met een prachtig trendy 2017 kapsel weer de salon”